Pijn voet met lopen

We lopen elke dag. We lopen op werk, gaan naar de supermarkt, en soms wandelen we wel een paar kilometer in de natuur. Onze voeten zijn natuurlijk erg belangrijk. Maar wat nou als je voeten pijn doen bij het lopen. Pijn tijdens het lopen kan meerdere oorzaken hebben en is een grote hinder in het dagelijkse leven. 

Er zijn verschillende plekken waar pijn in de voet kan voorkomen. Deze pijn kan in de hak, de voorvoet of de middenvoet zitten. Een veel voorkomende klacht bij het lopen is een stijve en pijnlijke plek onder de hiel. Dit is de plek waar de peesplaat zit, als deze aanhechting geïrriteerd en ontstoken raakt kan dit behoorlijk pijn doen. We noemen dit fasciitis plantaris.   

Oorzaken van pijn met pijn met lopen

Pijnlijke voeten met het lopen kan verschillende oorzaken hebben. Het is vaak een combinatie van verschillende oorzaken. Te veel inspanning op de voeten, te veel lopen/ wandelen of te lang staan kan voor pijn zorgen aan je voeten. Slechte schoenen kunnen er ook voor zorgen dat je last krijgt tijdens het lopen. Deze schoenen bieden te weinig ondersteuning. Overgewicht kan ook zorgen voor pijn aan de voeten tijdens het lopen.   

Wat is Fasciitis Plantaris?

Pijn onder de voet in de buurt van de hak tijdens het staan, lopen en sporten kan wijzen op klachten van de peesplaat onder de voet. Dit wordt ook wel een fasciitis plantaris genoemd. Vaak is de oorzaak dat de voeten doorzakken en het hielbeen naar binnen kantelt. Hierdoor ontstaat er te veel trekkracht op de peesplaat. Als hierbij verkeerde schoenen worden gedragen leidt dit vaak tot een irritatie van de aanhechting van de pees aan de onderkant van de hiel. Daarnaast is overgewicht of een korte achillespees ook vaak de oorzaak.   

Wat gebeurt er als je niks tegen de pijn aan je voeten doet?

Bij voetklachten is het belangrijk om niet onnodig langer door te lopen, maar onderzoek waar de pijn vandaan komt en wat je ertegen kan doen. Te langdoorlopen heeft vaak vervelende gevolgen. De klachten beperken zich later niet meer alleen tot de voeten. Door de last aan je voeten kun je anders gaan staan en lopen en daardoor kun je klachten aan je rug, je heupen en/ of je knieën krijgen.   

Wat te doen bij pijn aan voet met lopen?

Pijnklachten door overbelasting gaan niet vanzelf over. Je voetzolen kunnen pijnlijk aanvoelen, je kunt een stekend of strak gevoel ervaren. Als de belasting van je voeten niet is veranderd, maar je wel steeds pijn ervaart, betekent dat dat de spieren overbelast zijn. Pijn in je voet is een teken dat er iets aan de hand is. De klachten verdwijnen niet zomaar door andere schoenen te dragen of het er maar uit te lopen. Bij een peesplaatontsteking is het advies om niet heel lang achter elkaar te staan of lopen. Het is belangrijk om wel in beweging te blijven maar ga zitten als je pijn krijgt. Het is ook belangrijk om stevige schoenen te dragen zodat je meer steun biedt aan je voeten en zo weinig mogelijk pijn ervaart. Verder is het een advies bij overgewicht om proberen gewicht te verliezen. Tevens kunnen voetoefeningen ervoor zorgen dat de korte kuitspier of spieren van de voetzool opgerekt worden zodat de klachten afnemen. Ten slotte kan er ook een afspraak worden gemaakt bij onze voetzorg om te kijken wat de klachten zijn en wat eraan gedaan kan worden om dit te verhelpen.

Advies nodig bij pijn voet met lopen?

Plan dan een afspraak in met onze voetzorg.

Maak een afspraak

Whatsapp chat
Schutrups
Schutrups
Hallo, hoe kunnen wij je helpen?
Hallo, we zijn momenteel niet beschikbaar, maar zullen je bericht zo snel mogelijk beantwoorden. Op werkdagen zijn wij bereikbaar tussen 8:00-18:00u.
whatspp icon whatspp icon