Podotherapie

Bij voetklachten die voortkomen uit een verkeerde stand van de voet of een verkeerd looppatroon, kom je terecht bij de podotherapeut van Schutrups. Een podotherapeut is een paramedicus met een wettelijk beschermde titel. De podotherapeut behandelt allerlei klachten aan knieën, heupen en/of rug die voortvloeien uit het niet goed functioneren van de voeten.

Verder behandelt de podotherapeut huid- en nagelaandoeningen en houdt hij zich bezig met preventie, bijvoorbeeld bij Reuma of Diabetes Mellitus.

Het onderzoek begint met een vraaggesprek over de klachten. Daarna volgt het voetonderzoek, dat eventueel uitgebreid kan worden met knie-, heup- of rugonderzoek en bij patiënten met diabetes worden soms ook zenuwen en bloedvaten getest. Tijdens het onderzoek wordt de oorzaak van de voetklachten opgespoord. Vervolgens wordt een behandelplan opgesteld en met de patiënt doorgesproken. De uitkomst wordt ook gerapporteerd aan de huisarts of behandelend specialist.

De podotherapeut heeft verschillende mogelijkheden om voetklachten te behandelen. Zo zijn er podotherapeutische zolen voor een standscorrectie en/of voor een betere drukverdeling onder de voet. Daardoor verbetert de functie van de voeten en verminderen of verdwijnen pijnklachten. Een andere optie is een siliconen orthese. Dat is een teenstukje dat afwijkende teenstanden corrigeert en/of drukplekken voorkomt of ontlast. Verder is er orthonyxie. Dat is een nagelbeugel van verchroomde draad die om de nagel wordt geplaatst. De nagelvorm wordt hierdoor gecorrigeerd en ingroeien wordt voorkomen. Ook wordt gebruik gemaakt van tijdelijke vilttheraptie. Daarbij worden pijnlijke drukplekken of wondjes met vilt direct ontlast en beschermd. In afwachting van de definitieve therapie wordt er vaak gebruik gemaakt van tape. Hiermee wordt vaak in korte tijd een goed resultaat verkregen.

Naast deze technische ‘ingrepen’ doet de podotherapeut ook andere behandelingen. Daarbij gaat het om voorlichting over verzorging en schoenen en om behandelingen waar de pedicure niet verder kan of mag. Dan gaat het bijvoorbeeld om de aanpak van overmatig eelt, een likdoorn, ingegroeide nagels en wratten. Ook wondverzorging bij patiënten met diabetes valt hieronder.

Advies nodig?

Plan dan een afspraak in met onze voetzorg.

Maak een afspraak

Whatsapp chat
Schutrups
Schutrups
Hallo, hoe kunnen wij je helpen?
Hallo, we zijn momenteel niet beschikbaar, maar zullen je bericht zo snel mogelijk beantwoorden. Op werkdagen zijn wij bereikbaar tussen 8:00-18:00u.
whatspp icon whatspp icon