Pijn bij je achillespees

Last van achillespees pijn en wil je weten waar de klachten vandaan komen en wat je ertegen kunt doen? Schutrups helpt jou van achillespees pijnklachten af door middel van onze specialistische voetzorg. Deze zorg omvat de podologie en de verkoop van betere schoenen. Zo loop je snel weg met Schutrups!

De oorzaak, klachten en symptomen van pijn bij je achillespees

Wanneer je achillespees klachten ervaart bij het wandelen of pijn ervaart bij het opstaan, is het je in eerste instantie wellicht niet duidelijk waar de klachten precies vandaan komen. Je denkt dat je je hebt verstapt of dat de symptomen maar tijdelijk zijn. Wanneer je last blijft houden van je achillespees bij het wandelen of opstaan, wordt het echter tijd om op onderzoek uit te gaan. 

De Kracht van de achillespees reikt verder dan wandelen en opstaan

De achillespees is essentieel voor een normale wandelgang, voor looppas en voor activiteiten die een krachtige of explosieve afzet vereisen, zoals springen en sprinten. Zo kunnen de krachten waaraan de achillespees blootstaat oplopen van drie tot zeven maal het lichaamsgewicht. Vanuit de Griekse mythologie is de achilleshiel het symbool van de zwakke plek en de kwetsbaarheid van het menselijk lichaam, maar je achillespees is in realiteit dus erg sterk.  

Pijn bij je achillespees door sport, overbelasting én je genen

Achillespees problemen komen mede hierdoor veelal voor als gevolg van sporten. Bij veelvuldig hardlopen, springen en andere herhaalde ‘high-impactbelastingen’ (hoge trek- of rekkrachten) krijgt de achilleshiel het flink te verduren. De klachten kunnen snel chronisch worden. Naast overbelasting, overtraining, verstappen of wandelen op zachte ondergrond kunnen ook andere factoren een rol spelen. Zo hebben voettype, leeftijd en geslacht ook invloed op de ontwikkeling van achillespees pijn. Achilleshiel pijn komt namelijk vaker voor bij mannen dan bij vrouwen. Daarnaast beïnvloedt het voettype de kuitspieren. Verkorte kuitspieren vergroten de kans op achillespees blessures. 

Pijn bij je achillespees verhelpen of verlichten

Gelukkig is het goed mogelijk om pijn aan je achilleshiel positief te beïnvloeden met (sport) podologische of podotherapeutische zolen en goed schoeisel. Het schoenadvies van Schutrups legt een sterke nadruk op afwikkeling. In combinatie met stabiliteit, hielheffing en demping is het volledig afwikkelen van je voet namelijk het allerbelangrijkst. Als de hiel zelf pijnlijk is, kan een zachte polstering in de schoen erg prettig zijn. Aanvullende behandelingen en adviezen zijn om rust te nemen, of om je activiteiten aan te passen om je achillespees te ontlasten. Zo kun je denken aan fietsen in plaats van hardlopen. 

Hoe herken ik een ontsteking aan de achillespees?

De symptomen van achillespeesklachten zijn in zes fases in te delen: 

  1. Pijn, stijfheid en vermoeid gevoel in de kuit of achillespees na een periode van beweging. 
  2. Knijpen in de achillespees is pijnlijk en er is zwelling net boven de hiel of op de hiel. 
  3.  Startklachten. Na rust of slaap zijn de eerste passen pijnlijk of moeilijk. 
  4. Regelmatig terugkerende pijn. De pijn blijft aanwezig, ook tijdens het bewegen. 
  5. Je wordt beperkt in je bewegingsvrijheid door de aanwezige pijnklachten. 
  6. Continu aanwezige pijn, ook wanneer er niet belast wordt. 

Wat te doen bij pijn bij je achillespees

Herken je één van deze fases? Dan is het raadzaam om contact op te nemen voor een voetonderzoek. Hoe sneller behandeling wordt ingezet, hoe korter de hersteltijd waarschijnlijk is. Hou rekening met een mogelijk langdurig herstelproces. Aanvullend onderzoek in de vorm van echoscopie kan gewenst zijn om een goede diagnose te stellen. De lokalisatie van klachten varieert en staat is nauw verband met de oorzaak: 

  • Achillespees aanhechting aan het hielbeen, met mogelijk aanwezige verkalking. 
  • Peesschede, dit is het vlies om de pees. Dit ontstaat meestal acuut, vaak na overtraining en kan herkend worden aan een knisperend gevoel bij bewegen. Deze klachten duren gemiddeld 2-6 weken. 
  • Achillespees ontsteking; zwelling net boven het hielbeen. 
  • Slijmbeursontsteking bij de hiel 

Last van je achillespees? Onze professionele podologen helpen je graag!

Schutrups heeft jarenlange ervaring in de voetzorg. Hieronder vallen podologie, podotherapie, sportpodologie, orthopedie en pedicure. Onze medewerkers beschikken over de juiste diploma’s en certificaten en zijn bovendien aangesloten bij beroepsverenigingen. Bij voetproblemen en houding gerelateerde klachten ben je bij Schutrups dus aan het juiste adres! Ons gekwalificeerde team verhelpt of verlicht jouw klachten aan de achillespees op basis van dit specialisme. Onze service is een combinatie van de juiste schoenen en voetzorg. Op onze hoofdlocatie in Exloo is Schutrups Voetzorg gevestigd. Daarnaast werken we op meerdere locaties intensief samen met fysiotherapeuten, (sport)artsen, diëtisten en sportpsychologen. Daardoor kunnen we de beste zorg leveren die je nodig hebt!

Schutrups: Voor al jouw onderliggende vragen over voeten

Denk je dat je een ontsteking aan je achillespees hebt of twijfel je aan je symptomen? Wil je weten wat je aan jouw achilleshiel pijn kunt doen en ben je op zoek naar een oplossing? Het Schutrups team staat klaar voor jou! 

Achillespeesontsteking verhelpen?

Heb je last van voetklachten? Dan kun je altijd een afspraak maken in onze voetzorg. Tijdens deze afspraak zal de behandelaar je voeten en houding goed inspecteren en eventuele problemen identificeren. Samen met de behandelaar ga je opzoek naar de juiste oplossing voor jou!

Whatsapp chat
Schutrups
Schutrups
Hallo, hoe kunnen wij je helpen?
Hallo, we zijn momenteel niet beschikbaar, maar zullen je bericht zo snel mogelijk beantwoorden. Op werkdagen zijn wij bereikbaar tussen 8:00-18:00u.
whatspp icon whatspp icon