Vergroeiing kleine teen (Bunionette)

Bunionette is een vergroeiing in je voet bij je kleine teen, je ziet hier dan een bult uitsteken.  Dit kan heel vervelend zijn en tevens heel pijnlijk. Het wordt daarnaast ook wel een kleermakers knobbel genoemd. De benaming geeft al aan dat deze knobbel regelmatig voorkwam bij een kleermaker; veroorzaakt door de kleermakerszit. 

Leuk weetje is dat bijna alle aandoening waar een slijmbeursirritatie bij komt kijken, genoemd is naar de activiteit waarbij het ontstaat. Zoals een studentenelleboog, nonnen knie, huisvrouwenknie of deze kleermakers knobbel. De bunionette is een verdikking aan de zijkant bij het kleine teen-gewricht.

Een bursa of slijmbeurs is een vochtzakje tussen 2 lagen als bot en huid, of bindweefsel met als functie bescherming en het ‘smeren’ van de bewegende structuren. Door herhaaldelijk wrijving of overdruk kan een slijmbeurs geïrriteerd raken, hierdoor wordt er meer vocht geproduceerd en ontstaat zwelling én acuut pijn.

Oorzaken bunionette

In de huidige tijd wordt deze bunionette vaak veroorzaakt door een combinatie van factoren; 

 • Erfelijkheid: Soms kan de vorm van de voet geërfd worden, waardoor er een verhoogde kans is op de ontwikkeling van een bunionette.
 • Overpronatie: Als de voet overmatig naar binnen kantelt tijdens het lopen, kan dit leiden tot extra druk op de buitenrand van de voet, waardoor de kleine teenknobbel kan ontstaan.
 • Schoeisel: Het dragen van strakke schoenen of schoenen met een smalle teen kan de druk op de kleine teen verhogen en de ontwikkeling van een bunionette veroorzaken.
 • Letsel: Een blessure aan de voet kan de ontwikkeling van een bunionette veroorzaken, vooral als er sprake is van beschadiging van het gewricht bij de basis van de kleine teen.
 • Overbelasting: Langdurige belasting of overmatig gebruik van de voet kan leiden tot irritatie en ontsteking van de weefsels rond de kleine teen, waardoor de bunionette kan ontstaan.


Symptomen bunoinette 

Je kunt last hebben van veel verschillende symptomen zoals:

 • Pijn: Pijn aan de zijkant van de voet bij de basis van de kleine teen is het meest voorkomende symptoom.
 • Zwelling: De bunionette kan rood en gezwollen zijn.
 • Stijfheid: De kleine teen kan stijf aanvoelen en moeilijk te bewegen zijn.
 • Eelt: Er kan eeltvorming ontstaan op de plaats waar de schoen de bunionette raakt.
 • Verminderde mobiliteit: De pijn en stijfheid kunnen de mobiliteit van de voet verminderen, waardoor lopen en staan moeilijk kunnen zijn.
 • Verandering van de voetvorm: In ernstige gevallen kan de bunionette leiden tot een verandering van de vorm van de voet.


Behandelingen bunoinette

Bij onze behandeling van een bunionette bieden wij verschillende opties om de pijn en druk te verminderen. Allereerst geven wij schoenadvies, waarbij wij aanraden om te kiezen voor schoenen met een ruime teenbox, de juiste breedtemaat en zo min mogelijk stiknaden rondom de bunionette. Op die manier minimaliseren we de druk op deze plek. Daarnaast kan een orthese van siliconen materiaal op maat worden gemaakt door een voetspecialist. Dit zachte materiaal werkt drukontlastend, terwijl harder materiaal nog enigszins corrigerend kan werken. Dit is afhankelijk van de soepelheid van het gewricht en de mate van deformatie. Ook het maken van een paar correctiezolen op maat kan bijdragen aan het verminderen van de druk onder de voet. Hierbij wordt gebruik gemaakt van zachte materialen en soms worden er uitsparingen gemaakt om extra ruimte te creëren. Tot slot adviseren wij regelmatig een pedicure te bezoeken om overmatige drukplekken en eeltvorming te voorkomen. In ons voetzorg team hebben wij een medisch pedicure die u hierbij kan helpen. Wij staan graag voor u klaar om uw klachten te verminderen en uw voeten optimaal te verzorgen.

Bunoinette verhelpen? 

Heb je last van voetklachten? Dan kun je altijd een afspraak maken in onze voetzorg. Tijdens deze afspraak zal de behandelaar je voeten en houding goed inspecteren en eventuele problemen identificeren. Samen met de behandelaar ga je opzoek naar de juiste oplossing voor jou! 

Afspraak maken voetzorg

Whatsapp chat
Schutrups
Schutrups
Hallo, hoe kunnen wij je helpen?
Hallo, we zijn momenteel niet beschikbaar, maar zullen je bericht zo snel mogelijk beantwoorden. Op werkdagen zijn wij bereikbaar tussen 8:00-18:00u.
whatspp icon whatspp icon