Vergroeiing kleine teen (Bunionette)
Bunionette is een vergroeiing van je kleine teen, je ziet hier dan een bult uitsteken. Dit kan heel vervelend zijn en tevens heel pijnlijk. Het wordt daarnaast ook wel een kleermakers knobbel genoemd. De benaming geeft al aan dat deze knobbel regelmatig voorkwam bij een kleermaker; veroorzaakt door de kleermakerszit.
Een bursa of slijmbeurs is een vochtzakje tussen 2 lagen als bot en huid, of bindweefsel met als functie bescherming en het ‘smeren’ van de bewegende structuren. Door herhaaldelijk wrijving of overdruk kan een slijmbeurs geïrriteerd raken, hierdoor wordt er meer vocht geproduceerd en ontstaat zwelling én acuut pijn.
Oorzaken bunionette
In de huidige tijd wordt de bunionette vaak veroorzaakt door een combinatie van factoren:
- Erfelijkheid: Soms kan de vorm van de voet geërfd worden, waardoor er een verhoogde kans is op de ontwikkeling van een afwijking aan de kleine teen.
- Overpronatie: Als de voet overmatig naar binnen kantelt tijdens het lopen, kan dit leiden tot extra druk op de buitenrand van de voet, waardoor een bult aan de buitenste teen kan ontstaan.
- Schoeisel: Het dragen van strakke schoenen of schoenen met een smalle teen kan de druk op de kleine teen verhogen en de ontwikkeling van een bunionette veroorzaken.
- Letsel: Een blessure aan de voet kan de ontwikkeling van de vergroeiing veroorzaken, vooral als er sprake is van beschadiging van het gewricht bij de basis van de buitenste teen.
- Overbelasting: Langdurige belasting of overmatig gebruik van de voet kan leiden tot irritatie en ontsteking van de weefsels rond de vijfde teen, waardoor de bunionette kan ontstaan.
Symptomen bunionette
Je kunt last hebben van veel verschillende symptomen zoals:
- Pijn: Pijn aan de zijkant van de voet bij de basis van de kleine teen is het meest voorkomende symptoom.
- Zwelling: De bunionette kan rood en gezwollen zijn.
- Stijfheid: De kleine teen kan stijf aanvoelen en moeilijk te bewegen zijn.
- Eelt: Er kan eeltvorming ontstaan op de plaats waar de schoen de vergroeiing raakt.
- Verminderde mobiliteit: De pijn en stijfheid kunnen de mobiliteit van de voet verminderen, waardoor lopen en staan moeilijk kunnen zijn.
- Verandering van de voetvorm: In ernstige gevallen kan de bunionette leiden tot een verandering van de vorm van de voet.
Behandelingen bunionette
Bij onze behandeling van een bunionette bieden wij verschillende opties om de pijn en druk te verminderen. Allereerst geven wij schoenadvies, waarbij wij aanraden om te kiezen voor schoenen met een ruime teenbox, de juiste breedtemaat en zo min mogelijk stiknaden rondom de bunionette. Op die manier minimaliseren we de druk op deze plek. Daarnaast kan een orthese van siliconen materiaal op maat worden gemaakt door een voetspecialist. Dit zachte materiaal werkt drukontlastend, terwijl harder materiaal nog enigszins corrigerend kan werken. Dit is afhankelijk van de soepelheid van het gewricht en de mate van deformatie. Ook het maken van een paar steunzolen op maat kan bijdragen aan het verminderen van de druk onder de voet. Hierbij wordt gebruik gemaakt van zachte materialen en soms worden er uitsparingen gemaakt om extra ruimte te creëren. Tot slot adviseren wij regelmatig een pedicure te bezoeken om overmatige drukplekken en eeltvorming te voorkomen. In ons voetzorg team hebben wij een medisch pedicure die u hierbij kan helpen. Wij helpen je graag om je klachten te verlichten en je voeten de beste verzorging te geven.
Veelgestelde vragen
Advies nodig bij een vergroeiing aan de kleine teen?
Plan dan een afspraak in met onze voetzorg.
Veelgestelde vragen
Draag schoenen met een bredere voorvoet en gebruik inlegzolen of kussentjes om de druk op de bunionette te verlichten.
Ja, veel mensen vinden verlichting met aanpassingen in hun schoenkeuze en het gebruik van orthopedische hulpmiddelen.
Dit kan liggen aan meerdere dingen, zoals erfelijkheid, overpronatie (naar binnen lopen), verkeerde schoenen, een blessure of overbelasting.