Wintertenen
Krijg je pijnlijke, jeukende of verkleurde tenen in de winter? Dan kan het zijn dat je last hebt van wintertenen. Dit komt vaak voor bij mensen die tijdens de koude maanden veel buiten zijn, zoals wandelaars of skiërs. Vaak worden de eerste symptomen pas opgemerkt wanneer mensen binnenkomen en hun tenen weer opwarmen.
Wat zijn wintertenen?
Wintertenen, ook wel bekend als perniosis of chilblains, zijn pijnlijke ontstekingen van de huid op de tenen veroorzaakt door blootstelling aan koude en vochtigheid. Dit gebeurt meestal wanneer de bloedvaten in de tenen vernauwen door de kou en daarna plotseling weer verwijden als je weer opwarmt. Het kenmerkt zich vaak als pijnlijke, jeukende, rode of paarse bultjes op de tenen, maar kan ook andere delen van de voeten en zelfs vingers, oren en neus aantasten.
Oorzaken wintertenen
Wintertenen worden veroorzaakt door een heftige reactie van de bloedvaten op kou. Bij blootstelling aan kou, krimpen de kleine bloedvaten in de huid. Wanneer de huid vervolgens weer opwarmt, zetten de bloedvaten snel uit, wat kan leiden tot lekkage van bloed in het omliggende weefsel, dit kan een ontsteking veroorzaken. Factoren die het risico op wintertenen kunnen verhogen, zijn onder andere:
- Koude en vochtige omstandigheden: vooral bij plotselinge blootstelling aan kou.
- Slechte circulatie: mensen met een slechte doorbloeding zijn gevoeliger voor wintertenen.
- Genetische aanleg: sommige mensen zijn van nature gevoeliger voor deze aandoening.
- Bepaalde systeemziekten: aandoeningen zoals lupus en reumatoïde artritis kunnen het risico verhogen.
Hoe kan je wintertenen verhelpen?
De behandeling van wintertenen richt zich voornamelijk op het verlichten van klachten en het voorkomen dat de klachten vaker optreden. De behandeling kan bestaan uit:
- Voorkomen van blootstelling aan kou en het dragen van warme kleding, vooral sokken en handschoenen.
- Vermijden van krabben en het gebruik van vocht inbrengende crèmes om de huid te beschermen.
- Topische corticosteroïden kunnen worden voorgeschreven om ontsteking en jeuk te verminderen.
- In sommige gevallen kunnen bloedcirculatie bevorderende medicijnen worden voorgeschreven. Als er blaren of zweren aanwezig zijn, is goede wondverzorging essentieel om infectie te voorkomen.
Om wintertenen te voorkomen, kun je preventief ook een aantal dingen doen:
- Draag warme, goed geïsoleerde kleding, vooral sokken, handschoenen en waterdichte schoenen.
- Vermijd snelle verwarming van koude voeten, zoals bij een warme douche of het gebruik van een warmtebron direct op de huid.
- Blijf actief om de bloedsomloop te bevorderen en vermijd langdurige blootstelling aan.
Veelgestelde vragen
Draag warme, ademende sokken en schoenen, en zorg ervoor dat je voeten droog blijven. Vermijd langdurige blootstelling aan koude omstandigheden.
Ja, in veel gevallen genezen wintertenen vanzelf als je de blootstelling aan kou vermindert en de juiste verzorging toepast.
Als de symptomen ernstig zijn, niet verbeteren met thuisbehandelingen, of als je blaren of open wonden hebt, is het raadzaam om een specialist te raadplegen.