Pijn aan de hak

Pijn onder de hak kan je dag erg beïnvloeden. Tijdens het opstaan ’s ochtends, na een lange dag staan, hardlopen of wandelen steeds scherpe steken onder je hak is geen fijn gevoel. De pijn aan de hak kan meerdere oorzaken hebben. Vaak wordt er uitgegaan van hielspoor maar ook peesplaatontsteking kan een oorzaak zijn. Het kan ernstige gevolgen hebben als er niets aan gedaan wordt. Zo kan bijvoorbeeld als je een peesplaatontsteking hebt, het zijn dat je lichaam kalk af gaat zetten op de peesplaat. Er kan dan botwoekering ontstaan, waardoor je hielspoor kunt krijgen. Als je bij hielspoor te lang doorloopt kan het zijn dat je niet goed meer op je hak kan staan omdat het te pijnlijk is. Je kunt vocht gaan vasthouden onder de hiel en je hebt een branderig gevoel aan je voet. 

Oorzaken van pijn aan de hak

Mensen denken vaak bij pijn aan de hak dat het gaat om hielspoor. Dit hoeft niet altijd zo te zijn. Met de hak wordt de onderzijde van de voet bedoeld, en met de hiel wordt de achterzijde van de voet bedoeld. Hierdoor kan een peesplaatontsteking ook een oorzaak zijn van pijn aan de hak.   

Wat is de oorzaak van pijn aan de achterzijde van de voet?

Met de achterzijde van de voet wordt de hiel bedoeld. Bij pijn aan de achterzijde van de voet kan het zijn dat het om hielspoor gaat. Dit is een verkalking van de peesplaat aan het hielbeen die soms een ontsteking onder de hiel veroorzaakt. Veel voorkomende symptomen zijn stekende pijn onder de hiel bij lang staan of lopen, ook tijdens hardlopen kun je last hebben van steken. De pijn is vaak heftig bij het opstaan in de ochtend.    

Podcast

In deze aflevering van "Pijnvrij eropuit" bespreken we een veelvoorkomende klacht die mensen kan belemmeren om zorgeloos op pad te gaan: pijn aan de hak. Podoloog Miranda zal ons meer vertellen over de mogelijke oorzaken van deze hakpijn en welke maatregelen je kunt nemen om ervan af te komen.

Wat zijn de oorzaken van hielspoor?

Hielspoor ontstaat vaak door overbelasting van de hiel of de voetpezen. De oorzaak kan zijn dat de schoenen waarop gelopen wordt te weinig ondersteuning bieden. Ook hardlopen of joggen op een harde ondergrond kan ervoor zorgen dat de voeten overbelast worden. Daarnaast kan overgewicht ook een oorzaak zijn omdat de voeten dan te veel belast worden. Verder kan bijvoorbeeld lang staan op werk ook een reden zijn, maar ook te weinig bewegen. Daarnaast kan hielspoor ook ontstaan als de onderkant van je voet hol of juist plat is. Ten slotte kunnen een korte kuitspier of een korte achillespees ook de oorzaak zijn.   

Wat is de oorzaak van pijn aan de onderzijde van de voet?

Met de onderzijde van de voet wordt de hak bedoeld. Bij pijn aan de hak kan het zijn dat je peesplaat geïrriteerd of ontstoken is. Als dit het geval is wordt er gesproken van een peesplaatontsteking of een fasciitis plantaris. Dit is een ontsteking of irritatie van de aanhechting of het verloop van de peesplaat onder de voet. De symptomen zijn pijn onder de voet bij de hak en dat trekt door tot de voetzool en aan de binnenzijde van het hielbeen. Vaak zorgt het voor een branderig en stijf gevoel en de pijn is het ergst als je een tijd niet beweegt.    

Wat te doen tegen pijn aan de hak? 

Bij hielspoor en peesplaatontsteking is het advies om niet heel lang achter elkaar te staan of lopen. Wel is het belangrijk dat je in beweging blijft, maar ga zitten als je pijn krijgt. Daarnaast is het belangrijk om stevige schoenen te dragen zodat je zo weinig mogelijk pijn hebt. Ook als je gaat sporten moet je er rekening mee houden dat je minder hard sport, de juiste schoenen draagt, rustig opbouwt en niet op een harde ondergrond sport. Verder is het een advies bij overgewicht om te proberen gewicht te verliezen. Tevens kunnen voetoefeningen ervoor zorgen dat de korte kuitspier of spieren van de voetzool opgerekt worden zodat de klachten afnemen. Ten slotte kan er ook een afspraak worden gemaakt bij onze voetzorg om te kijken wat de klachten zijn en wat eraan gedaan kan worden om dit te verhelpen.

Advies nodig bij pijn aan de hak?

Plan dan een afspraak in met onze voetzorg.

Maak een afspraak

Whatsapp chat
Schutrups
Schutrups
Hallo, hoe kunnen wij je helpen?
Hallo, we zijn momenteel niet beschikbaar, maar zullen je bericht zo snel mogelijk beantwoorden. Op werkdagen zijn wij bereikbaar tussen 8:00-18:00u.
whatspp icon whatspp icon